Tijdens de coronacrisis een huis kopen of verkopen – liveblog

Corona crisis huizenmarkt 2020

Coronacrisis en een huis kopen of verkopen

In dit liveblog houden we je zoveel mogelijk op de hoogte van actuele ontwikkelingen op de huizenmarkt als gevolg van het coronavirus Covid-19.

2 april 2020

Huizen bezichtigen tijdens verlengde maatregelen coronacrisis

Alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken blijven van kracht tot en met 28 april. En zoals ik al eerder aangaf is de verwachting dat het nog wel langer gaat duren.

Volgens de laatste cijfers heeft de crisis geen erg grote invloed op het kopen en verkopen van huizen, maar het gaat wel anders.

Onze makelaars maken bij in verkoopname ter plekke een 360 graden video die we plaatsen op ons YouTubekanaal

Daarmee kunnen geïnteresseerden virtueel door het huis lopen en krijgen ze een toelichting van de makelaar.

Daarnaast kunnen verkopers een Whatsapp bezichtiging doen. Dit kan met Whatsapp, Skype of Facetime. Aangezien de meeste mensen Whatsapp hebben is dit wellicht de makkelijkste oplossing.

Daarnaast kun je ook een virtueel Open Huis organiseren met Facebook live of Instagram live. We maken voor alle mogelijkheden een handleiding voor je.

Wil je een huis kopen dat je niet live hebt gezien? Dat is geen enkel probleem. Doe je bod onder de voorwaarde dat de koop pas definitief wordt als je het huis voor de ondertekening een keer hebt kunnen bekijken. Tenslotte hou je een onderzoeksplicht.

30 maart 2020

Het huis taxeren tijdens de coronacrisis

Als je huis is verkocht zal er namens de bank een taxatie moeten plaatsvinden. Hiervoor is het noodzakelijk dat de taxateur bij je thuis komt. In ieder geval voor de NHG dient de taxateur met eigen ogen het huis te inspecteren. Ook de banken en hypothekverstrekkers eisen een taxatie in persoon. Op zich is dat goed mogelijk. Ook taxateurs zijn gebrieft met de hygiëneregels van het RIVM. Ze geven geen hand, raken zo weinig mogelijk aan, dragen handschoenen etc. en ze houden de voorgeschreven afstand.

Tip: Zet alle deuren alvast open voor de taxateur, dat scheelt veel langs elkaar bewegen. En ga niet samen een kleine ruimte in. Het is te overwegen om slechts met 1 persoon in huis te zijn en wil je helemaal het zekere voor het onzekere nemen, ga dan even buiten staan en laat de taxateur alleen zijn/haar werk doen. Makelaars en taxateurs zijn beëdigd en ze hebben integriteit hoog in het vaandel staan, dus heb vertrouwen in deze – ook in risicovolle omstandigheden – hard werkende specialisten.

De taxateur zal ervoor zorgen dat hij/zij niet langer binnen is dan strikt noodzakelijk.

26 maart 2020

De huizenmarkt vertraagt weliswaar, maar de krapte blijft en er wordt nog steeds verkocht

Corona virus blijft in ons land. Dat de coronaproblemen binnen korte tijd worden opgelost zou wel eens een illusie kunnen blijken. Het virus zal waarschijnlijk ook in de warmere periode nog steeds mensen kunnen besmetten. Dat betekent dat we de rest van het jaar, zeker totdat er een behoorlijk vaccin is, nog steeds voorzichtig moeten blijven met onze contacten.

Dat betekent ook dat wachten met kopen of verkopen van een huis waarschijnlijk geen zin heeft als je het idee hebt dat het over een paar maanden makkelijker zal zijn.

Wat we nu zien is dat vooral sommige verkopers even de kat uit de boom willen kijken. Maar mensen die nu hun woning te koop zetten verkopen nog even snel als voor de crisis.

Alle woningen die we de afgelopen 2 weken in de verkoop hebben genomen zijn alweer verkocht, enkele binnen 3 dagen, enkele binnen een week en de laatste na 2 weken.

De woningprijzen blijven nog stabiel en wij verwachten, in tegenstelling tot sommige andere berichten, dat de prijzen niet zullen dalen, eerder zelfs nog iets zullen stijgen als gevolg van de voortdurende en alleen maar groter wordende krapte op de woningmarkt.

Voorlopig blijft het dus nog een verkopersmarkt is ons idee.

25 maart 2020

Corona artikelen in de koopovereenkomst

Volgens het RIVM lijken er lichtpuntjes te komen in het aantal besmettingen. Hopelijk blijft het de goede kant uitgaan.

We krijgen van kopers en verkopers veel vragen over wat er gebeurt als je op de dag van de sleuteloverdracht niet kan komen doordat je ziek bent, zelfs misschien in het ziekenhuis ligt, of als de overheid je bewegingsvrijheid beperkt.

Op zich zijn er allemaal oplossingen voor, maar er zijn nu ook artikelen, zogenaamde corona clausules, die we kunnen opnemen in de koopovereenkomst, zodat je niet voor hoge boetes gaat als de zaak wordt vertraagd.

Zoals je van Digimakelaars.nl mag verwachten zijn we er altijd voor je als je met vragen zit. Veilig, op afstand. Dus neem contact op als je hierover meer wilt weten.

24 maart 2020

De 6 meeste gestelde vragen over het verkopen en kopen van een huis tijdens de coronacrisis

We hebben een video en een podcast gemaakt met antwoorden op de 6 meest gestelde vragen rondom het kopen en verkopen van een huis in deze ingewikkelde tijd.

De vragen zijn:

 1. Kan ik nog een huis kopen tijdens de corona crisis?
 2. Kan ik mijn huis nog in de verkoop geven tijdens de crisis?
 3. Kan ik nog huizen bezichtigen of komen er nog wel mensen kijken
 4. Is het eigenlijk wel nodig dat er huizen gekocht en verkocht worden?
 5. Wat gebeurt er als ik een huis gekocht heb en ik kom in het ziekenhuis terecht als gevolg van het virus?
 6. Wat gebeurt er met mijn koopovereenkomst als de boel op slot gaat?

De antwoorden vind je hier in onze podcast:

en hier op ons Youtubekanaal:

 

18 maart 2020

Wel of niet verkopen in deze tijd?

Bij Digimakelaars.nl komen veel vragen binnen over de coronacrisis en het kopen of verkopen van je huis. Moet je nu wel of niet je huis verkopen in deze tijd met de dreiging van het coronavirus op de achtergrond.

Voor veel verkopers is het echter niet eens de vraag of je wel wilt verkopen. Door werk, persoonlijke omstandigheden, of doordat je al een aantal stappen hebt genomen in je wooncarriëre is de verkoop van je huis eigenlijk in veel gevallen iets wat nu of op korte termijn moet gebeuren.

We zien een kleine afname in de bezichtigingsaanvragen, maar de markt is zo krap, dat er in de meeste gevallen nog altijd meerdere geïnteresseerden zijn voor onze huizen. Wij denken zelf dat de vermindering van de bezichtigingen voor een groot deel bestaat uit mensen die wellicht nog in de oriënterende fase waren en die nu wat minder actief zijn. Dat is misschien wel een voordeel, vinden wij. In ieder geval word je dan als verkoper wat minder belast.

Veiligheid voor alles

Onze branchevereniging de NVM adviseert ons om ons werk voorlopig te laten doorgaan met in acht name van de door het RIVM voorgeschreven regels.
Die veiligheidsregels zijn:

 • Was je handen voor en na het kijken
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, maar hoest of nies je regelmatig, ga dan nu nog niet kijken, of ontvang dan even geen kijkers
 • Schud geen handen en houd minimaal 1,5m afstand
 • Doe handschoenen aan en raak niet teveel aan bij het kijken
 • Organiseer geen open huis, of ga niet naar een open huis, vraag of het ook anders kan
 • Plan als verkoper je bezichtigingen ruimer in, dan kun je even e.e.a. schoonmaken tussendoor

Op ons kantoor kan iedereen thuiswerken. We hebben de mensen die wel op kantoor zijn uit elkaar gezet en met elkaar de afspraak gemaakt, dat, zodra er enig risico is, ze thuisblijven.
We ontvangen geen mensen meer op kantoor tenzij dringend noodzakelijk.

Veilige in verkoop name van je huis

In principe hebben we maar 1 maal oog-in-oog contact met onze verkopers en dat is bij de in verkoop name van hun huis. Dit contact kunnen we nog verder beperken, door alleen naar het huis te gaan om het op te nemen, handschoenen aan natuurlijk. Het gesprek over onze werkwijze en contractsvoorwaarden kan daarna telefonisch of via Skype, Facetime of Whatsapp plaatsvinden. Meer dan een standaard makelaar zijn we als Digimakelaars.nl al lang gewend om meer op afstand zaken te doen.

Zelf kiezen hoe je wilt beginnen met de verkoop

Bij Digimakelaars.nl kun je zelf kiezen hoe je gaat beginnen. Langzaamaan alles opstarten en volop op Funda over enkele weken, of nu toch al beginnen met verkopen. Daar tussenin is alles mogelijk. Bel ons voor meer informatie, dan kun je daarna rustig je plannen verder uitwerken.

Veilige eerste bezichtigingen

We zijn niet aanwezig bij de bezichtigingen en we hebben onze kopers en de kijkers een aantal mogelijkheden gegeven om redelijk veilig een huis te bekijken. Met handschoenen aan en een beetje afstand als mensen fysiek bij een woning gaan kijken. En de mogelijkheid om de eerste bezichtiging met de verkopers via Whatsapp video te organiseren.

Virtueel bezichtigen

Als verkoper kun je nog een stapje verder gaan door ons een 360 graden videoproductie te laten maken, waarin mensen virtueel vloeiend door je hele huis kunnen lopen en ieder hoekje kunnen zien.
Of je kunt ook beginnen door ons 360 graden foto’s te laten maken. Kijkers kunnen dan via de daarin geplaatste hotspots van de ene naar de andere ruimte springen.

Dus: Wel of niet je huis verkopen?

Het coronavirus verandert wellicht de manier hoe we met elkaar omgaan en hoe we huizen gaan bezichtigen, maar het verandert niet de markt. De huizenkrapte blijft en verhuisbehoefte blijft. Dus als je nu een leuk huis ziet weet je niet of dat over enige tijd nog een keer gebeurt. Ook nu nog verkopen we dagelijks onze woningen. Het virus verdwijnt weer na verloop van tijd, maar duurt dat een paar maanden of misschien wel een jaar? Als iedereen de voorgeschreven veiligheden in acht neemt kun je nog steeds doorpakken.
Wil je meer weten over wel of niet je huis verkopen? Je kunt altijd even contact met ons opnemen als je twijfelt.

En: Wel of niet een ander huis kopen?

We verwachten dat er door de schrik over het coronavirus wat minder mensen op pad zullen gaan voor een ander huis. Daar kun je misschien wel gebruik van maken. Met de nodige voorzorgen kun je een huis prima bezichtigen. Daarbij zijn de gevaren niet groter en wellicht zelfs kleiner dan bij het boodschappen doen! En wil je helemaal beslagen ten ijs komen, neem dan bij de 2e bezichtiging een aankoopmakelaar mee. Dan weet je of je goed zit.
Bel ons als je meer wilt weten over je mogelijkheden bij aankoop.

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij je bij beslissingen over  verkopen van de huidige woning en de aankoop van een ander huis.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie (zonder bezoek aan huis!) aan:

gratis waarde indicatie button

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op woninggebied? Volg dan ons Youtubekanaal met iedere week nieuwe video’s

abonneren op youtubekanaal digimakelaars

  Abonneer je op ons blog

« Ga terug

Bekijk de blog pagina.

Vorig bericht: «

Volgend bericht: »