Een nieuwe baan, verhuizen naar een andere gemeente?
13 augustus 2019 
4 min. leestijd

Een nieuwe baan, verhuizen naar een andere gemeente?

Een nieuwe baan. Het is zover, die welverdiende promotie komt jouw kant op. De baan, die je altijd hebt gewild! De functie past je prima, het salaris is een welkome verbetering, leiding geven aan een team, allemaal meer dan welkom. Er is alleen één maar; de baan bevindt zich in een andere stad in een andere gemeente. Met op en neer reizen ga je het niet redden, daarvoor is de afstand tussen jullie huis en het bedrijf te ver of het openbaar vervoer is beroerd. Nu is de vraag of jullie bereid zijn om te verhuizen naar een andere stad voor deze baan?

Bij het verhuizen naar andere gemeente komt redelijk wat kijken. Jullie huidige koophuis moet worden verkocht, er moet een nieuwe woning worden gezocht (huur of koop) en nog belangrijker; waar wil je gaan wonen? Jullie kunnen bijv. dichtbij het werk gaan wonen of bekijken of er nog andere steden/dorpen zijn, waar je je thuis voelt.

Verhuizen naar andere gemeente

De onderstaande vragen kunnen jullie helpen bepalen welke steden/dorpen in aanmerking komen voor op de woonlijst;

  1. wat zijn jullie wensen en eisen voor de nieuwe woonomgeving?
  2. welke voorzieningen hebben jullie graag dichtbij huis?
  3. draagt de werkgever bij met een verhuisvergoeding?
  4. hoe zit het met het openbaar vervoer en de uitvalswegen?
  5. wat zijn de bestemmingsplannen op de plekken waar je zou willen wonen?

1. Wensen en eisen aan de nieuwe woonomgeving

Dit is redelijk afhankelijk van jullie gezinssamenstelling. Als er kinderen zijn of als er kinderen op de planning staan voor de toekomst, is het belangrijk om te kijken of er kinderdagverblijven of scholen in de buurt zijn. Jullie kinderen zullen ook moeten wennen aan hun nieuwe woonomgeving. Betrek ze daarom ook actief bij het bezoeken van de mogelijke kinderdagverblijven of scholen.

Als je met zijn tweeën bent, is het slim om samen te bekijken welke wensen jullie hebben.

Is er behoefte aan een tuin of veel ruimte in huis? Willen jullie dicht bij een centrum wonen in de stad, of is wonen in een dorp ook een optie?

Naast het in kaart brengen van de wensen is het zeker ook belangrijk om te kijken naar jullie eisen. Op welke afstand willen jullie bijvoorbeeld wonen van vrienden en familie? Is het een vereiste om te wonen in de stad?

Het samen bespreken van jullie wensen en eisen geeft inzicht in welke steden of dorpen je kunt gaan kijken voor een nieuw huis.

2. Voorzieningen in de buurt

Hierbij kun je denken aan voorzieningen zoals; kinderdagverblijven, scholen, winkels etc. Het kunnen doen van de dagelijkse boodschappen in een lokale supermarkt of in een winkelcentrum nabij, met voldoende parkeergelegenheid kan een eis zijn voor de lijst. Ook het wel of niet aanwezig zijn van een ziekenhuis in de buurt kan een belangrijke eis zijn.

Als jullie kinderen nu bijv. elk weekend een sport beoefenen, is het ook belangrijk om te kijken of de steden of dorpen op de lijst sportverenigingen hebben. Het loont altijd om vooraf een kijkje te gaan nemen om te ervaren of de kinderen het zien zitten en ook of jullie je er prettig bij voelen.

Het is verder belangrijk om in kaart te brengen welke voorzieningen jullie belangrijk vinden en welke steden/dorpen dicht bij het werk hieraan voldoen. Met deze inzichten kun je de eerdere lijst vanuit de wensen en eisen voor de nieuwe woonomgeving verder aanscherpen.

3. Verhuisvergoeding werkgever

Als jouw werkgever jou een promotie aanbiedt, waarbij je moet verhuizen, kun je zeker navragen of de werkgever jou ook een verhuisvergoeding aanbiedt, of hoe de woon werkverkeervergoeding in elkaar zit. In de meeste CAO’s zijn hiervoor afspraken vastgelegd. Als je niet bij een CAO aangesloten bent, kun je met jouw werkgever onderhandelen over een vergoeding van de verhuiskosten of een andere financiële vergoeding.

Deze financiële werkgeversbijdrage heeft zeker invloed op de mogelijke opties van steden en dorpen waar jullie willen gaan wonen. Het loont ook om te kijken of jouw werkgever al afspraken heeft met een verhuisdienst om op die manier de verhuizing voor jullie goedkoper te maken. 

4. Openbaar vervoer of uitvalswegen

Vanuit de voorkeurslijst van steden en dorpen waar je zou willen wonen kun je per stad of dorp gaan bekijken hoe het openbaar vervoer en de infrastructuur is geregeld. Moeten de kinderen bijv. met de bus naar school? Kunnen jullie gemakkelijk via uitvalswegen vrienden en familie bezoeken?

De afstand tot opa’s en oma’s kan van belang zijn, als zij structureel oppassen. Dan moet het je niet te veel tijd kosten en is het wel fijn, als ze op de route wonen of er maar een kleine omweg is richting het werk. 

5. Gemeenteplannen en bestemmingsplannen

Het is voor jullie ook van belang om te bekijken of er gemeenteplannen bekend zijn qua doorontwikkeling van de steden en dorpen van de woonlijst. Als er veel veranderingen op de planning staan die jullie niet toejuichen, is het zeker zinvol om dit van tevoren te weten. Check dus bij de gemeente of er ontwikkelingsplannen bekend zijn en wat deze inhouden. Dan weten jullie ook welke steden en dorpen overblijven op je lijst.

Veilig en thuis voelen

Eigenlijk is het vooral belangrijk, dat jullie de mogelijke steden en dorpen van de lijst gaan bezoeken. Als de lijst nog redelijk aan de lange kant is, kun je ook bij collega’s of bij je werkgever navragen of zij je wat meer informatie kunnen geven over de steden/dorpen en de verschillende wijken. Wellicht wordt hiermee de lijst een stukje korter.

Ga daarbij ook rondlopen in de omgeving en maak een praatje met eventuele nieuwe buren om een idee te krijgen van de buurt en te ondervinden hoe jullie je voelen. Jullie kunnen ook bij de lokale makelaars informatie inwinnen over het huizenaanbod. Uiteindelijk moet je in de stad of dorp waar jullie willen gaan wonen, wel een geschikt huis kunnen vinden.  

Huidige woning verkopen, nieuwe woning kopen

Jullie kunnen de volgende stap zetten, als je weet waar je wil gaan wonen en de koophuizen ook bij jullie in de smaak vallen. De huidige woning kan in de verkoop. Laat wel eerst jullie koophuis taxeren, dan weet je precies wat de financiële mogelijkheden zijn.

In de tussentijd kunnen jullie de woningmarkt actief in de gaten houden en met de hulp van een aankoopmakelaar de huizen bezoeken, waar jullie interesse in hebben.

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij je bij de beslissing over de verkoop van de huidige woning en de aankoop van jullie nieuwe huis.

Wil je meer weten over de mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan:

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen