Een huis kopen was nog nooit zo ingewikkeld als nu...
04 augustus 2015 
2 min. leestijd

Een huis kopen was nog nooit zo ingewikkeld als nu...

Een huis kopen voor de juiste prijs is moeilijker dan ooit.
Ons nieuwe woonhuis gaan we zoeken op Funda. Een geweldig overzicht van alles wat er te koop staat bij duizenden makelaars.
We gaan zoeken: op plaats, op prijs, op inhoud en oppervlakte en dan.. plaatjes kijken. Foto’s, 360 graden foto’s plattegronden, video’s.
We gaan vergelijken: hoe is de staat van onderhoud, wat zit er allemaal in, is er een afwasmachine, is er een zolder of een kelder?

En daar begint de verwarring. Het ene huis ziet er op het eerste gezicht prachtig uit en lijkt relatief goedkoop, het andere ziet er niet uit en lijkt aan de dure kant.

Hoe zit dat dan?
De prijs van een woning is een subjectief gegeven en de prijs is al helemaal niet de waarde! Het ingewikkelde is dat huizen tegenwoordig heel lang of heel kort te koop staan. Iets er tussenin, een soort gemiddeld huis verkopen, kom je bijna niet tegen. De prijs die op Funda staat is een mix tussen wat de makelaar ervan vindt en wat de verkoper ervan vindt. De ene keer wat meer naar de realiteit, de andere keer meer bepaald uit gevoel of simpelweg uit de noodzaak om een bepaalde waarde te halen. Daarbij komt een prijs als het goed gedaan is tot stand door het meenemen van alle plussen en minnen, onderhoud, bouwkundige staat, afwerking, bouwkundige tekortkomingen als gevolg van het type bouw, of de tijd waarin werd gebouwd. En natuurlijk speelt de locatie, wat er kan en niet kan en wat er wellicht in de toekomst gaat veranderen, ook een rol.

Hoe weet je dan wat de juiste prijs is?
Dat weet je niet. Tenminste niet als je niet bekend bent met het prijsmechanisme van de hedendaagse huizenmarkt. En dat mechanisme is heel anders dan een paar jaar geleden.

Is dat dan geheim?
Nee hoor. Maar het is kennis en kunde die iemand paraat heeft als het zijn interesse heeft en als hij of zij ervoor gestudeerd heeft. Net zoals het maken van een bouwwerk niet geheim is, maar alleen een architect weet hoe het technisch allemaal in elkaar zit, omdat hij dat interessant vindt en omdat hij bouwkunde en architectuur heeft gestudeerd.

Marktkennis
Waar het op neer komt is dat je iemand nodig hebt die de markt kent, die weet, of die weet hoe hij moet uitzoeken, wat er in de omgeving speelt. Die weet hoe lang een woning te koop staat en die als het even kan ook nog iets kan ontdekken over de achtergronden of de motivatie van de verkopers. En dan, als je dat allemaal weet komt het erop aan om die prijs te betalen die de woning waard is.

Hoe krijg je dan die verkoper zover?
Dat is een kwestie van onderhandelen met het gezamenlijk doel in zicht, zodat straks koper en verkoper allebei tevreden zijn met het resultaat.
En ja hoor, dat kun je ook zelf, als je iets weet van bouwkunde, bouwmaterialen, economie, statistiek, big data, wet- en regelgeving; van psychologie, onderhandelen, mediation. En als je daarbij dan ook nog jouw gevoel kan uitschakelen.

Dus ik stel dat je in het algemeen genomen beter af bent met een aankoopmakelaar van de NVM. Eentje die ervoor gestudeerd heeft en die weet hoe hij jou aan het allermooiste huis met de minste verrassingen en voor de beste prijs kan helpen.

25 Verhalen van huizenkopers
We hebben bij de NVM een nieuwe verhalenbundel samengesteld met 25 verhalen van kopers die heel erg blij waren dat ze een aankoopmakelaar hadden ingeschakeld. Digimakelaars nodigt je van harte uit de bundel een keertje te lezen. Je kunt ‘m hier gratis downloaden. Klik hieronder. Veel leesplezier!

Gratis 25 verhalenbundel. Zij gingen je voor bij het kopen van een huis

Wil je nog meer weten over het kopen van een woning dan vind je hier antwoorden op veel gestelde vragen.

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen