De omgekeerde no-risk clausule

No-risk clausule bij verkoop

De omgekeerde no-risk clausule zorgt ervoor dat je met minder risico je huis te koop kunt zetten als je nog geen ander huis hebt gevonden.

Ik ga niet verkopen, want straks heb ik nog niets gevonden en moet ik mijn huis uit.

Een terechte angst?

Wij denken van niet.

Weet je nog dat er crisis was? Mensen wilden een huis kopen, maar raakten hun eigen huis niet kwijt. De NVM heeft toen de no-risk clausule geïntroduceerd. Dat betekende dat je een bepaalde periode had om je eigen huis te verkopen als je een huis had gekocht.

Lukte het niet binnen die periode om je huis verkocht te krijgen, dan kon je zonder kleerscheuren (lees zonder boetes) van de koop af.

Om te voorkomen dat de verkoper vervolgens alleen maar het risico liep om met lege handen te komen staan bleef het huis wel in de verkoop. Iemand kon dan een beter bod uitbrengen dan de eerste koper. En dan werd daar ook een koopovereenkomst mee opgesteld.

Dit meldde de verkoper dan vervolgens aan die eerste koper. Die eerste koper had dan enkele dagen de kans om alsnog zonder de no-risk voorwaarde te kopen, of om ervan af te zien.

En nu?

Je huis verkopen

Nu kun je dus je huis gewoon in de verkoop zetten. Komt er eerder een koper dan dat jij een ander huis hebt gevonden, dan pas je de omgekeerde no-risk clausule toe. Het woordje omgekeerd slaat meer op de veranderde markt dan op het principe, want het is natuurlijk ook gewoon een no-risk clausule.

Maar nu spreek je als verkoper met jouw koper af dat je alleen verkoopt als je binnen een bepaalde periode een ander huis hebt gevonden. Dat kun je dan enigszins specificeren, met een prijs en een plaats bijvoorbeeld. Zodat je koper weet dat je dit serieus oppakt.

Vind je het huis niet, dan kun je de verkoop ongedaan maken.

Daar tegenover kan je koper natuurlijk ook een ander huis vinden in die tussentijd. Koper zal jou dan de vraag stellen of je definitief wilt verkopen of niet. Allemaal prima af te spreken.

Zowel bij de oude als de nieuwe no risk clausule is er dus een zekere vrijheid.  Zolang niemand een beroep doet op de ontbinding ervan heb je toch wat zekerheid om actief aan de slag te gaan of blijven met de verkoop van je oude huis of de zoektocht naar je nieuwe huis.

Meer keuze

Groot voordeel van verkopen met de omgekeerde no-risk clausule is dat meer mensen hun huis te koop gaan zetten. Ook voor jou komt er dan meer keuze!

Wil je meer informatie? Bel ons op 088-0000400