Scheiden en wat doe je met je koophuis?
18 juni 2019 
4 min. leestijd

Scheiden en wat doe je met je koophuis?

Als je nu gaat scheiden heb je meestal een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap of je bent nog op de “oude” manier voor 1 januari 2018 getrouwd in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden.

Heb je een eigen woning, dan zijn er 2 vragen die onmiddellijk opkomen:

  1. Wie krijgt het koophuis als we gaan scheiden?
  2. En wat doen we met de hypotheeklasten?

Dat hangt af van de situatie toen je ging samenwonen. Hadden jullie al een eigen huis of niet? En wat heb je over huis en hypotheek afgesproken toen je ging trouwen of samenwonen?

Je kunt het beste deze stappen nemen:

Stap 1. 

Stel vast van wie het koophuis is en laat de waarde van het huis bepalen

Heb je een samenlevingscontract of ben je geregistreerd partner met partnerschapsvoorwaarden, dan heb je daarin waarschijnlijk ook het een en ander geregeld over de gezamenlijke woning.

Is de woning gezamenlijk eigendom? Laat dan de waarde vaststellen door een taxateur. Bespreek samen of je allebei vertrouwen hebt in de taxateur, zodat jullie het ook samen eens worden over de vastgestelde waarde.

Ben je geregistreerd partner of getrouwd in gemeenschap van goederen, of woon je zonder afspraken samen in een eigen huis, dan liggen de zaken vaak ingewikkelder.

Gemeenschap van goederen komt helaas nog het meest voor als er een echtscheiding in het geding is. En dan moet er rondom het eigen huis veel geregeld worden.

Als 1 van beiden al een koophuis had toen jullie samen gingen wonen en er is geen gemeenschap van goederen door huwelijk of partnerschap dan blijft het huis van degene die al eigenaar was.

Wel opletten! Soms is er een situatie waarin wel beide partners de hypotheek op het huis hebben. Die hypotheek zal dan moeten worden overgenomen door de eigenaar van het huis en dat kan alleen als het huis op de juiste waarde wordt getaxeerd én het inkomen van de eigenaar toereikend is om de lening aan te gaan. Is dat niet het geval dan zul je het huis alsnog moeten verkopen.

Stap 2. 

Zoek uit hoe het financieel in elkaar zit en wie straks in zijn eentje eventueel de lasten zou kunnen dragen

Wat voor hypotheek hebben jullie? Zijn daarbij regels vastgelegd over een mogelijke scheiding? Heb je NHG (Nationale Hypotheek Garantie), waar je wellicht op terug kan vallen? Het is absoluut noodzakelijk dat je inzicht krijgt in de financiën om een goed besluit te kunnen nemen. Je ziet dan ook of het mogelijk is dat één van de partners het huis overneemt van de ander.

Overgangsregeling eigenwoningschuld

Had je het huis al voor 31 december 2012? Dan val je voor het bedrag van de eigenwoningschuld op 31 december 2012 onder de overgangsregeling. Dat kan voordelen hebben voor je hypotheekrente aftrek.

Stap 3. 

Maak daarna een keuze – huis verkopen of huis overnemen

Bij gezamenlijke eigendom heb je 2 keuzes: De woning verkopen of de ex-partner uitkopen.

Keuze 1 – huis verkopen

Huis verkopen met overwaarde

De overwaarde wordt tussen jullie verdeeld volgens contractafspraken of volgens de eigendomsverhouding.

Is er gemeenschap van goederen, dan is het altijd ieder de helft.

Je kunt daarmee een ander huis gaan kopen. Je krijgt dan te maken met de Bijleenregeling. Deze vind je uitgelegd in de Rekenhulp Bijleenregeling van de Belastingdienst

Huis verkopen met restschuld

Ook die wordt verdeeld zoals hierboven gemeld. Helaas zijn restschulden die na 31 december 2017 zijn ontstaan niet meer met belastingaftrek te financieren. Deze komen in box 3 en niet in box 1 terecht.

Heb je gekocht met NHG? Dan zijn er bij (echt)scheiding mogelijkheden dat de schuld door de NHG wordt overgenomen.  Kijk hiervoor op de pagina relatiebeëindiging van NHG

Keuze 2 – je ex-partner uitkopen – de scheidingsregeling

Voor wat betreft de hypotheekrenteaftrek en eigen woningforfait krijg je dan waarschijnlijk te maken met de Scheidingsregeling. Dit is een fiscale regeling om duidelijkheid te brengen in de periode dat de ex-partner al wel is vertrokken uit het huis, maar het huis en de hypotheek nog niet zijn overgedragen.

In grove lijnen betekent deze regeling dat de partner die is vertrokken nog 2 jaar hypotheekrenteaftrek behoudt. Zo heb je voldoende tijd om de financiële afwikkeling rond te maken.

Voor toepassing van de scheidingsregeling zijn er 2 voorwaarden:

  1. Het huis is het hoofdverblijf van de achterblijver en
  2. Jullie moeten beiden in een voorgaand jaar fiscaal partner zijn geweest en dat ben je, nadat alles is afgewikkeld, niet meer.

Voor meer informatie over hoe dit verder werkt verwijzen wij je naar de belastingdienst

Als één van de partners het huis overneemt moet de vertrekkende partner uit hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen of wordt de hypotheek opnieuw afgesloten. Verder moet ook een deel van de overwaarde aan de andere partner worden vergoed.

Laat je goed adviseren

Scheiden met een eigen huis en hypotheek is een ingewikkeld proces. Er zijn veel verschillende regelingen van toepassing. Het juist toepassen van de regels kan je veel geld besparen. Daarom adviseren je om eerst een waardebepaling door een onafhankelijke taxateur te laten uitvoeren. Ga dan naar je hypotheekadviseur. Hierna weet je precies wat je te doen staat.

Tip – Kies de juiste mediator en bespaar geld

Ons advies: Zoek uit wat je huis waard is, ga naar je hypotheekadviseur en vervolgens naar een mediator.

Na de mediator heb je in veel gevallen een advocaat nodig om de boel bij de rechter geregeld te krijgen. Die advocaat gaat weer alles uitzoeken. Om dubbele kosten te voorkomen kun je dan beter een mediator nemen die ook advocaat is.

Persoonlijk contact?

Graag helpen wij jou bij de beslissing over de overname van jullie huis en/of de verkoop van jullie huis.

Wil je meer weten over je mogelijkheden of over dit artikel? Je kunt altijd even bellen of whatsappen naar 088-0000400, mailen naar info@digimakelaars.nl

of vraag een gratis waarde-indicatie aan:

Gratis waarde-indicatie gratis waardebepaling gratis taxatie

Over de schrijver
Theo Heus is oprichter-NVM makelaar bij Digimakelaars.nl - de makelaar van Nederland - en hij weet precies wat er op de Nederlandse woningmarkt gebeurt. Digimakelaars.nl verkoopt en koopt woningen door heel Nederland sinds 2005. Theo blogt, vlogt en podcast over wonen en je eigen huis.
Reactie plaatsen